Pochodzenie i historia pizzy

Rok 1899 jest niezwykle istotną datą w historii okrągłego placka. Wtedy to władczyni Małgorzata Sabaudzka zadecydowała odwiedzić Neapol, a także wybitnego piekarza, jakim z całą pewnością był Rafael Esposito. By uczcić obecność królowej, piekarz zapragną przyrządzić dla niej coś niezwykłego, a była to właśnie pizza. Jej głównymi składnikami była zielona bazylia, biały ser mozarella oraz czerwone pomidory. W ten sposób potrawa kolorystycznie tworzyła barwy narodowe Włoch. Pizza na jej cześć została nazwana „Margherita”, co po włosku oznacza właśnie Małgorzatę.

Od tego czasu danie to stało się bardzo popularne we Włoszech, a później także w całej Europie. Oczywiście, idąc z duchem czasu potrawę ubogacano także w inne składniki, takie jak np. kapary i karczochy (niezwykle popularne w Sardynii czy czarne oliwki, które podbijają Sycylię. Powszechna jest także pizza biała, która zawiera sos na bazie Pesto, a nie pomidorowy tak jak w przypadku pizzy tradycyjnej.  Niezwykle popularna jest także tzw. Pizza „Quatro stagioni”, podzielona na cztery kawałki, a każdy z nich posiada inne, odmienne składniki. To sprawia, że nawet najbardziej wybredni smakosze znajdą coś dla siebie.

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Designed by TicoBooking.com Sponsored by ice cream maker